Gaudim de la 5a Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera amb cuina de proximitat, bon ambient, activitats i música per a tota la família!
11/11/2024
A Abrera som Cultura! El divendres 8, el dissabte 9 i el diumenge 10 de novembre el nostre municipi ha acollit una nova edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera. Des de l’Ajuntament d’Abrera hem organitzat la cinquena edició d'aquest esdeveniment, amb la col·laboració d'establiments i entitats abrerenques. Agraïm el treball i l'esforç que s'ha realitzat per dur a terme aquesta cinquena edició d'aquest esdeveniment, així com la participació de tot el públic assistent. A Abrera hem recuperat un any més la memòria dels Porrons. Moltes gràcies a totes i tots!
A la cinquena edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera hem tornat a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.
A la fira hem trobat propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.
Divendres 8 de novembre. Carrer del Rebato
Divendres 8 de novembre vam donar el tret de sortida a la 5a Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera! El nostre alcalde, Jesús Naharro, va inaugurar aquesta nova edició al c. del Rebato, amb la regidora de Promoció de la Vila i Turisme, Maite Novell, el regidor de Cultura, Francisco Sánchez, i la padrina de l’acte, Marta Clot @ladelsvins, influencer i somelier. Les valoracions han estat molt positives:
Jesús Naharro, alcalde
"Fem una valoració molt positiva perquè no fem només una fira gastronòmica, fem una fira cultural, una fira tradicional perquè venen les nostres entitats d'Abrera, també per la família, per la infància, i una fira gastronòmica on la gent s'apropa, gaudeix d'estar en companyia, apropant i coneixent els productes gastronòmics del nostre comerç. Vull agrair a totes les persones que s'han involucrat, que han coordinat, que han impulsat aquesta fira, la cinquena, es consolida un any més i que tenim moltes ganes de continuar fent moltes edicions”.
Maite Novell, regidora de Promoció de la Vila i Turisme
“La cinquena edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera ha estat una fira familiar, amb activitats pels infants, productes de proximitat, tastets i activitats tradicionals com la ballada dels nostres gegants i el Porronet i la tractorada. Des de l'Ajuntament d'Abrera agraïm la feina a tots els restauradors i restauradores, col·laboradors i col·laboradores i les nostres entitats que ens han ajudat a gaudir d'una fira com la d'enguany. Moltes gràcies a totes i tots i fins l'any vinent".
Marta Clot @ladelsvins, padrina de la fira
“Molt contenta i tot un honor. A mi sempre m'ha cridat molt l'atenció el porró, i investigant, hem fet alguns vídeos per penjar-lo a les xarxes amb el Jonathan d'Esmorzar a Forquilla.
És molt xulo perquè ensenyes diferents tipus de tècniques, els xerrics, els titius, la doble, la llargada... A mi m'encanta que em facin padrina perquè són aquestes coses populars que està molt bé mantenir-les, i quan em conviden a mi i em proposen, doncs em fa moltíssima il·lusió”.
Tot seguit vam gaudir de l’emblemàtic concurs d’aixecament del porró, presentat per Sergi Pastoret @princepshow , i vam poder degustar plats tradicionals amb amenització de l’Associació Cultural i Folklòrica d’Abrera amb els grallers i el Porronet. El concurs d'aixecar el porró es va dur a terme amb most (beguda sense alcohol). Només a la ronda final es va realitzar amb vi per a un consum moderat d'alcohol. Felicitem els guanyadors, els abrerencs Juan Carlos Gáñez i Elias Barrero, i la resta de participants! Enhorabona a tothom!
Juan Carlos Gáñez, guanyador del concurs d'aixecament de porró 2024
“No n'hi ha hagut gaire competència, però molt bé. El vi molt bo, la gent molt amable, tot molt bé, molt bé organitzat, i molt agraït de tot”.
Elias Barrero, finalista del concurs d'aixecament de porró 2024
“M'agrada molt tornar a repetir i, sobretot, viure l'ambient de la Festa de les Porrons, que m'agrada molt, des del primer any que vaig participar!”.
Dissabte 9 i diumenge 10 de novembre. Parc de Can Morral
Durant el cap de setmana, el dissabte 9 i el diumenge 10 de novembre, el parc de Can Morral ha sigut el centre de la Fira, amb espais gastronòmics a càrrec dels restauradors i restauradores, els quals han ofert els plats basats en gastronomia arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble. I també hem pogut comprar en el mercat de productors/es i artesans/es de proximitat, gaudir de l’Exposició i mostra de Porrons Històrics i del Photocall 360º.
Isaac Duch, pastisser abrerenc
“És la cinquena vegada que venim aquí a la fira a col·laborar amb el poble i a intentar passar-nos-ho bé i posar el nostre granet de sorra a aquesta fira gastronòmica, hem de col·laborar entre tots. Aquest any hem presentat l'ou crack, que és un ou que és una pulpa de mango amb mus de vainilla, amb una xocolata blanca, i és un trampantó d'ou. I també presentem una coca de fulla amb crema, que ha sigut una coca que ha tingut bastant ressò i renom, i em volgut presentar-la aquest any. És la nostra feina, endolcir la gent de Abrera!”.
Martí Sucarrats, productor abrerenc
“Ja és el cinquè any que participem, des de la primera edició, i ha anat venint gent i esperant que hi hagi la següent edició l'any que ve, la sisena. Nosaltres tenim el nostre negoci aquí a Abrera, i només participem en aquesta, que és al nostre municipi, i també a la que fan a Martorell, perquè és aquí al costat, però en general no hi anem gaire amb fires”.
Al llarg de les dues jornades, al parc de Can Morral, els més menuts i menudes han pogut gaudir, juntament amb les seves famílies. de diverses propostes:
- Tallers creatius infantils: ceps de colors, creació de vitralls de porrons i siluetes de tardor.
- Natural Kids. Espai de joc lliure amb la col·laboració de Jugaia.com Un jorn al Mas. Aprèn amb els animals de l’horta
- Jordiet, el Pageset del bolet
- L’Abella. Taller gastronòmic infantil
La música també ha estat protagonista amb les sessions de DJ Txell el dissabte a la nit, i Dj Andreu Presas, el diumenge al migdia.
El nostre alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Promoció de la Vila i Turism, Maite Novell, van visitar el diumenge 10 de novembre al matí la 5a Fira Gastronòmica del Porrons d'Abrera, al parc de Can Morral.
La jornada va comptar amb una tractorada popular, a càrrec dels tractoristes abrerencs, des del c. del Rebato fins al parc de Can Morral, on vam gaudir amb la plantada i la ballada dels Gegants d’Abrera, el Porronet i els Grallers d’Abrera.
Antoni Fosalba, trastorista més gran
“Jo cada any participo en les coses del poble, en aquesta principalment. Hem sortit el Rebato, hem baixat per l’avinguda de la Generalitat, hem anat cap al casc antic, al carrer La Font, al carrer Sant Pere, hem pujat pel carrer Major, al carrer Nou i cap aquí, i molt bé! Aquí la canalla es pot fer fotos amb els tractors i és molt maco. Sempre m'ha agradat col·laborar amb les coses del poble i amb aquesta, jo que soc pagès de tota la vida, encara més. Encara hi hauria hagut més tractors, que havíem de ser 17 o 18, però hi ha alguns que estan collint olives i no han pogut venir”.
César Moliner, integrant dels Gegants i Grallers d'Abrera
“Estem encantats de col·laborar a la Fira dels Porrons. A més, tenim la figura del Porronet que sembla feta expressa per aquest esdeveniment. Estem encantats de poder col·laborar un any més”.
Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat
Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.
Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.
Amb la cinquena edició de la fira, recuperarem la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…
Des de l’Ajuntament d’Abrera donem les gràcies als establiments, productors i productores de proximitat i entitats abrerenques que han participat en la cinquena edició de l’esdeveniment gastronòmic i cultural. També a totes les persones assistents! Entre totes i tots hem fet de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada!
A Abrera hem guadit de la Fira Gastronòmica dels Porrons! Gràcies a tothom i fins la propera!
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!
- Web www.abrera.cat
- Instagram @abrerainfo i "X" @AbreraInforma
- Youtube "Ajuntament d'Abrera"
- Ràdio Abrera (107.9 FM i www.radioabrera.cat)
- Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.