Aquest any 2023 també podrem gaudir, tots els dissabtes de mes, de les visites i jornades de portes obertes al Castell de Voltrera i al Balcó de Montserrat!
Ampliem els dies de portes obertes degut a la forta demanda! Passem d'un dissabte al mes, a cada dissabte!
5/1/2023
A Abrera cuidem el nostre patrimoni! Des de l'Ajuntament d'Abrera continuem amb la nova etapa encetada en el Castell de Voltrera d'Abrera (pl. del Castell de Voltrera s/n), que ja és accessible per a la ciutadania, després de la finalització dels treballs per a la consolidació estructural del castell i de la capella de Sant Pere, situades al barri de Can Vilalba. A més, ens hem sumat al projecte dels 7 balcons de Montserrat del Consorci de Turisme del Baix Llobregat amb el nou Balcó de Montserrat, que ens ha permès tenir un balcó a l’esplanada del Castell.
Així, ampliem els dies de portes obertes degut a la forta demanda, i ara es faran cada dissabte durant tot l'any, a partir del dissabte 14 de gener, per tal que tothom qui ho desitgi pugui conèixer i gaudir aquest element patrimonial, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Aquesta infraestructura ens ajuda a revalorar l’espai, a crear punts d’interès per als nostres veïns i atreure nous visitants. Les jornades de portes obertes i les visites guiades al Castell de Voltrera d'Abrera i el balcó de Montserrat, han tingut una gran acollida i participació per part de veïnes i veïns del nostre municipi així com dels municipis veïns al lalrg de tot l'any 2022. En total hi han assistit 250 persones a les visites guiades, 180 alumnes de centres educatius abrerencs, amb les visites guiades a grups d'escoles i l'Institut Voltrera. Els responsables de fer les visites comentades en aquest primer any d'obertura han estat la doctora Maria Soler de la UB, l'arqueòleg Walter Alegría i el tècnic de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica d'Abrera, Gerard Bidegain.
A les visites guiades hi han assistit un total de 250 persones i 180 alumnes de centres educatius abrerencs. Quan a les portes obertes, han assistit unes 1200 persones, 150 persones de mitjana per dia de visita, de maig a desembre.
Per continuar amb aquest èxit de participació, el proper any 2023 ampliem els dies de portes obertes i passem d'un dissabte al mes, a cada dissabte! Les realitzarem en horari de matí i tarda, a les 11.30 h i a les 19 h (veure calendari específic fent clic aquí). Tothom té accés lliure a la zona del Castell de Voltrera i allà pot seguir un recorregut històric a través d’uns plafons informatius que hem previst per fer la visita.
A més, a través del balcó instal·lat a l’esplanada, podem gaudir d’unes vistes privilegiades de la muntanya màgica de Montserrat. Recordem que aquest es complementa amb una barana/mirador amb elements direccionals que serveixen per identificar els principals punts d’interès de la zona.
Puntualment, hi haurà alguns dissabtes de l’any en que es realitzarà una visita guiada/comentada a les 11.30 h i a les 19 h.
Veniu a descobrir el nostre patrimoni!
La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha fet una molt bona valoració de l'activitat durant aquests darrers dos anys, ja que "després d’anys de treball, vam poder executar unes obres de consolidació estructural de les restes del Castell Voltrera d'Abrera i la Capella de Sant Pere que ens van permetre consolidar el conjunt del castell i al mateix temps fer-lo accessible a la ciutadania. Al març del 2022 inauguràvem aquests treballs de consolidació amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i altres representants de diverses institucions, i al dia següent començàvem les jornades de portes obertes i les visites guiades, per donar a conèixer als veïns i veïnes d'Abrera aquest emblemàtic bé patrimonial així com presentar el nou balcó de Montserrat d'Abrera".
A continuació, Galofré també ha comentat que "després d’aquest inici, les jornades de portes obertes han estat tot un èxit, han passat molts abrerencs i abrerenques així com altres ciutadans i ciutadanes dels pobles veïns. Han pogut descobrir una part de la història d’Abrera i nosaltres estem contents d’explicar-la. Els propers anys, des de la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica conjuntament amb la regidoria de Turisme, continuarem treballant per preservar aquest patrimoni i seguir indagant el castell i l’entorn perquè sigui present i futur per tot el poble d’Abrera. L’any 2023 tindrem més dies per poder visitar aquest element i també seguirem fent visites guiades tan per a la ciutadania, com per als centres educatius. Moltes gràcies a tots i a totes per venir a conèixer de prop el patrimoni.”
Les jornades de portes obertes han estat tot un èxit, han passat molts abrerencs i abrerenques i han pogut descobrir una part de la història d’Abrera. Els propers anys, des de la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, conjuntament amb la regidoria de Turisme, continuarem treballant per preservar aquest patrimoni i seguir indagant el castell i l’entorn perquè sigui present i futur per tot el poble d’Abrera.
- Per a més informació també podeu escoltar L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del dimarts 10 de maig de 2022 amb la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.
Inauguració i jornada de portes obertes
El divendres 4 de març del 2022 a la tarda, el nostre alcalde, Jesús Naharro, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, van inaugurar els treballs de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera i el nou balcó de Montserrat d'Abrera, acompanyats per representants de l'Estat, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, el nostre Ajuntament i consistoris veïns.
- Trobareu tota la informació sobre la inauguració fent clic aquí.
I el dissabte 5 de març de 2022, més de 500 persones van visitar el castell i el nou mirador en la jornada de portes obertes al Castell de Voltrera d’Abrera, que vam organitzar per tal de donar a conèixer a la ciutadania aquest emblemàtic element del patrimoni abrerenc, declarat Bé Cultural d’Interés Nacional.
- Trobareu tota la informació de la jornada de portes obertes fent clic aquí.
A Abrera cuidem el nostre patrimoni! Hem dut a terme la primera campanya d'excavacions, la primera de manera reglada, en aquest jaciment arqueològic, a càrrec d'estudiants del Grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona
Des de l'Ajuntament d'Abrera també hem dut a terme els treballs per a la consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere per garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants. L'actuació de consolidació i restauració ha comptat amb la col·laboració del Ministerio de Transportes, mobilidad y agenda urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’SPAL de la Diputació de Barcelona.
Amb aquesta actuació fixem un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general. A més, mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.
Dilluns, 20 de juny de 2022, la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, van iniciar la primera campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Voltrera d’Abrera, en virtut del conveni signat entre la UB i l’Ajuntament d’Abrera el 2021 per a l’estudi científic d’aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. La campanya d’excavacions, que és la primera que es fa de manera reglada en aquest jaciment arqueològic, es durà a terme fins al dissabte 2 de juliol amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i sota la direcció científica i arqueològica de Maria Soler Sala i Walter Alegría Tejedor.
Aquests treballs tenen com a objectiu concloure l’excavació de l’església romànica i de les sitges del seu interior, que va quedar inacabada durant el procés de control arqueològic vinculat a les obres de consolidació. Per fer-ho, s’utilitzaran tècniques d’excavació manual i en extensió. Més enllà d’això, es realitzarà una primera actuació de sondeig sobre les estructures del castell medieval. Es documentarà amb detall els murs que resten dempeus, i a través de diverses cales, es farà una primera aproximació a la part més antiga del castell.
- Trobareu més informació sobre la primera campanya d'excavacions arqueològiques al Castell de Voltrera d'Abrera fent clic aquí, i sobre el desenvolupament de les obres de consolidació al Castell Voltrera d'Abrera al Servei de Patrimoni fent clic aquí
Nova etapa d'estudi científic amb la Universitat de Barcelona
També des de l'Ajuntament d'Abrera es va signar l'any passat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a l’estudi del castell de Voltrera d'Abrera (BCIN). El conveni s'ha establert amb l’Institut de Recerques en Cultures Medievals de la UB, amb la coordinació de les doctores Maria Soler i Marta Sancho, especialistes en història medieval. Agraïm especialment la col·laboració i bona voluntat de la convilatana Maria Soler, qui va ser la primera dona alcaldessa del nostre municipi, amb la qual encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.
Castell de Voltrera d'Abrera, epicentre del barri de Can Vilalba
El conjunt format pel Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere estan situats al barri abrerenc de Can Vilalba. S'hi pot accedir a través d’un petit tram de camí sense asfaltar que parteix del carrer de Madrid.
D’altra banda, les restes arquitectòniques es troben en una plataforma al turó del Castell de 218 metres d'altitud situat a la Serra d’en Ribes, considerat un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia.
Des del Castell de Voltrera d'Abrera tenim comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el castell d’Esparreguera, ambdós a l’altra banda del riu.
Història del Castell de Voltrera d'Abrera
El Castell de Voltrera d'Abrera va pertànyer a la baronia de Castellví de Rosanes. El terme de Voltrera és esmentat des del 996, però el castell no és documentat fins el 1027. Llavors n'era el senyor Ramon Guillem de Voltrera, que el posseïa com a feu del seu germà, el senyor de Castellví.
En temps de Ramon de Voltrera, feudatari dels Castellví a Voltrera des del 1196 fins al 1252, es trenca la tradició segons la qual el castell era tingut en senyoria directa pel germà del senyor de Castellví. Sembla que el llinatge posseïdor de la baronia s'esgotà per línia masculina i passà per matrimoni als Montcada.
El 1514 era dels Lobets, i per successió passà als Despalau i als Amat, senyors de Castellbell i el Vilar. Des del segle XVI s'anomena castell de Vilalba. Acabada la guerra de Successió hi residia Josep d'Amat, destacat partidari de Felip V. Per motius de seguretat, abandona el castell per viure a la Can Vilalba que era propietat de Manuel d'Amat, virrei del Perú i germà de Josep d'Amat, i que es trobava al peu del turó.
L’any 1110 és possible que ja existís la capella de Sant Pere. Però no serà fins molt més tard que se’n tindrà referències documentals.
A Abrera, difonem el nostre patrimoni!
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!
- Web abrera.cat
- Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
- Youtube Ajuntament d'Abrera
- Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
- Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.
- Feu la vostra inscripció a la visita comentada al recinte monumental del castell de Voltrera i al balcó de Montserrat
- Escolta L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del dimarts 10/05/22 amb la regidora de Patrimoni Cultura i Memòria Històrica, Arantxa Galofré
- Més informació sobre el Castell Voltrera d'Abrera i les obres de consolidació
- Calendari de portes obertes i visites guiades al Castell de Voltrera i Balcó de Montserrat pel 2023