Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DILLUNS, 23/12/2024 | 11:28 h

Visitem les obres de consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere, que finalitzarem properament

Encetem una nova etapa d'estudi científic del jaciment històric mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona

13/10/2021

Amb l’objectiu de protegir, conservar i posar en valor les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere, situades al barri de Can Vilalba, des de l'Ajuntament d'Abrera estem duent a terme treballs per a la consolidació estructural per garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels i les visitants. El dilluns 4 d'octubre vam visitar el conjunt patrimonial, que consolidem i restaurem amb la col·laboració del Ministerio de Transportes, mobilidad y agenda urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’SPAL de la Diputació de Barcelona.

Amb aquestes actuacions volem fixar un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general. A més, mitjançant un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.

 


La visita a les restes del Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere va comptar amb la participació del nostre alcalde, Jesús Naharro, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, el gerent de l'Ajuntament, Ferran Alberdi, els tècnics i tècniques municipals, Gerard Bidegain, Judit Figueras, José Luis Castro, Antoni Muñoz, Anna Grande i Sabina Lloret.

 

El nostre alcalde, Jesús Naharro, va destacar que des de l'Ajuntament d'Abrera estem "molt il·lusionats amb aquest projecte, en el qual portem treballant des de fa molt de temps"

Jesús Naharro va explicar que "les obres van començar el mes de març amb l’objectiu de consolidar el conjunt del castell que està catalogat com a Bé Cultural d'interès Nacional (BCIN), la qual cosa suposa que té la màxima protecció que li atorga la Llei 9/1993 de patrimoni Cultural Català. El conjunt del castell de Voltrera d'Abrera està format per les restes de la capella de sant Pere i les restes del castell i calia consolidar urgentment per tal de garantir l'estabilitat de les seves estructures. Amb aquesta actuació també s'ha creat un recorregut per tal que, puntualment, pugui possibilitar-se l'accés públic i donar a conèixer el castell a tothom d'una manera segura. Aquesta primera actuació s'ha considerat fonamental per tal  que, a partir d'aquí, puguin continuar les excavacions arqueològiques amb la voluntat que en un futur puguem seguir executant actuacions que descobreixin totes les estructures i elements amagats del castell".

 

Pel que fa al conveni amb la Universitat de Barcelona (UB), l'alcalde va comentar que estem davant una "gran descoberta patrimonial, que pertany a totes i tots els abrerencs i abrerenques i que per tant, s’ha de fer un treball de recerca molt important per tal de poder després explicar-ho a les nostres escoles i a la nostra ciutadania". Jesús Naharro també va agrair a l'Associació de Veïns de Can Vilalba "el seu interès i col·laboració en aconseguir la millora del Castell de Voltrera d'Abrera".

 

Aquesta primera actuació s'ha considerat fonamental per tal  que, a partir d'aquí, puguin continuar les excavacions arqueològiques amb la voluntat que en un futur puguem seguir executant actuacions que descobreixin totes les estructures i elements amagats del castell

 

 

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, va explicar que "ens hem reunit al Castell de Voltrera perquè seguim treballant en la seva consolidació. Ara ja estem en el punt final de les obres que vam iniciar i estem molt contents i contentes amb el resultat obtingut. Properament ho tindrem tot enllestint per poder donar accés a la nostra ciutadania i d'aquesta manera podrem explicar i gaudir d'aquest  patrimoni totes i tots junts".

 

Consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera d'Abrera

Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat i l'Àrea de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Abrera hem elaborat el projecte de consolidació de les estructures del conjunt arquitectònic del Castell de Voltrera i obrir un itinerari de visites.

 
Per això comptem amb diverses subvencions del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA) a través de l’1,5% cultural i el Departament de Cultura de la Generalitat, així com la participació de la Diputació de Barcelona a través del programa de Gestió del patrimoni arquitectònic municipal, i la Universitat de Barcelona.

 

  • Veieu a la part inferior de la pàgina el vídeo del castell realitzat pel veí de Can Vilalba Rubén González, a qui agraïm la seva col·laboració.

 

Els treballs realitzats han inclòs les següents actuacions:

  • Consolidació estructural de les restes existents del Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere mitjançant diverses actuacions:
  • Construcció de nous elements que donin continuïtat física i constructiva a aquells murs que han perdut matèria i estan en estat més precari.
  • Donar continuïtat als paraments de pedra amb reintegració de llacunes i reomplert d’esquerdes.
  • Eliminació de la vegetació que malmet la fàbrica dels murs i la posterior consolidació de les zones afectades.
  • Assegurar l’estabilitat lateral durant tot el procés d’intervenció.

 

  • Trobareu més informació sobre el desenvolupament de les obres de consolidació al Castell Voltrera d'Abrera al Servei de Patrimoni fent clic aquí

 

Per motius de seguretat, durant l’execució de les obres de consolidació estructural del conjunt patrimonial, el castell roman tancat al públic i no es pot visitar

 

 

Nova etapa d'estudi científic amb la Universitat de Barcelona

Des de l'Ajuntament d'Abrera hem signat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per a l’estudi del castell de Voltrera d'Abrera (BCIN). El conveni s'ha establert amb l’Institut de Recerques en Cultures Medievals de la UB, amb la coordinació de les doctores Maria Soler i Marta Sancho, especialistes en història medieval.  Agraïm especialment la col·laboració i bona voluntat de la convilatana Maria Soler, qui va ser la primera dona alcaldessa del nostre municipi, amb la qual encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi.

 

Agraïm especialment la col·laboració i bona voluntat de la convilatana Maria Soler, qui va ser la primera dona alcaldessa del nostre municipi, amb la qual encetem una nova etapa d’estudi científic d’un dels monuments més rellevants del nostre municipi

 

 

Els objectius del conveni signat entre l'Ajuntament i la Universitat de Barcelona són els següents:

  • Estudi i coordinació científica dels treballs arqueològics efectuats als jaciments del Castell de Voltrera d'Abrera (BCIN)
  • Divulgació a la ciutadania de la història del monument i dels treballs d’investigació que s’hi duen a terme mitjançant visites comentades, conferències, publicacions...
  • Garantir la bona execució dels estudis previs i plans directors que s’efectuï al jaciment per part de les institucions en les inversions i participar en la seva redacció, si s’escau.
  • Seguiment arqueològic dels treballs de consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera.
  • Vinculació de les pràctiques d’arqueologia del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona al Castell de Voltrera.
  • Dipòsit provisional de les restes arqueològiques mobles als magatzems de la Universitat de Barcelona.

 

Per a la doctora en història Maria Soler, les obres de consolidació de les restes del castell "són extraordinàries, són absolutament imprescindibles per fer que aquest espai deixi de ser perillós i és necessària la feina que s’està fent, molt important de cara al patrimoni".  Segons Soler, aquests treballs són “un pas endavant ferm, una aposta important de cara al patrimoni i a la història del poble i la nostra arqueologia. El Castell de Voltrera d'Abrera és un lloc que et permet entendre el territori, quin era el paper d’un castell medieval que ens dóna nom i que dóna origen al nostre poble. El fet que s’aposti per aquest patrimoni és una victòria com a poble i sens dubte és un moment històric perquè estem història de la història i això és veritablement molt important”.

 

Per l’Associació de veïns i veïnes de Can Vilalba les obres de consolidació al Castell de Voltrera d’Abrera també són molt destacables. Gerardo Luengo, president d’aquesta associació, va comentar que “hemos visto como el castillo desde hace unos años ha ido evolucionando a peor debido al estado de degradación natural que se produce en un conjunto como este, y gracias a l’Ajuntament el proyecto que venimos reivindicando desde el año 2011 hoy en día es una realidad, con lo cual estamos muy contentos y orgullosos del trabajo que se ha hecho. La principal apuesta del ayuntamiento fue la seguridad de que el proyecto de conservación y consolidación de nuestro Castell de Voltrera se llevaría a cabo tal y como hoy en día ese proyecto es una realidad”.

 

 

Castell de Voltrera d'Abrera, epicentre del barri de Can Vilalba

El conjunt format pel Castell de Voltrera d'Abrera i la capella de Sant Pere estan situats al barri abrerenc de Can Vilalba. S'hi pot accedir a través d’un petit tram de camí sense asfaltar que parteix del carrer de Madrid.  

 

D’altra banda, les restes arquitectòniques es troben en una plataforma al turó del Castell de 218 metres d'altitud situat a la Serra d’en Ribes, considerat un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia.

 

Des del Castell de Voltrera d'Abrera tenim comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el castell d’Esparreguera, ambdós a l’altra banda del riu.

 

Estat actual dels elements patrimonials

Actualment, del Castell de Voltrera d'Abrera en queda una sèrie d’estructures construïdes amb pedra i tàpia. L’estat de conservació és molt precari. El mur oest del castell, està construït amb filades de pedres en les que trobem intercalades peces de rajola ceràmica d’anivellament. Coronant el mur, hi ha un tram de parament fet amb mamposteria i ha aparegut vegetació. Tot ell està construït sobre una bancada de pedra que s’ha anat disgregant. El mur sud del castell, en realitat són dos murs que configuren una cantonada. Està construït amb carreus de pedra i a la part superior hi trobem restes d’un pany de paret de tàpia.

 

De la capella de Sant Pere es conserven les façanes laterals i l’absis, havent desaparegut el mur de ponent i la coberta. D’aquesta només queda l’arrencada de la volta de la nau i l’arrencada de la volta de l’absis. La capella se situa en una plataforma a uns 6 metres d'alçada sobre la cota del camí d’accés .

 

Història del Castell de Voltrera d'Abrera

El Castell de Voltrera d'Abrera va pertànyer a la baronia de Castellví de Rosanes. El terme de Voltrera és esmentat des del 996, però el castell no és documentat fins el 1027. Llavors n'era el senyor Ramon Guillem de Voltrera, que el posseïa com a feu del seu germà, el senyor de Castellví.

 

En temps de Ramon de Voltrera, feudatari dels Castellví a Voltrera des del 1196 fins al 1252, es trenca la tradició segons la qual el castell era tingut en senyoria directa pel germà del senyor de Castellví. Sembla ser que el llinatge posseïdor de la baronia s'esgotà per línia masculina i passà per matrimoni als Montcada.

 

El 1514 era dels Lobets, i per successió passà als Despalau i als Amat, senyors de Castellbell i el Vilar. Des del segle XVI s'anomena castell de Vilalba. Acabada la guerra de Successió hi residia Josep d'Amat, destacat partidari de Felip V. Per motius de seguretat, abandona el castell per viure a la Can Vilalba que era propietat de Manuel d'Amat, virrei del Perú i germà de Josep d'Amat, i que es trobava al peu del turó.

 

L’any 1110 és possible que ja existís la capella de Sant Pere. Però no serà fins molt més tard que se’n tindrà referències documentals.

 

"A Abrera sí que hi ha res", l'espai sobre patrimoni de Ràdio Abrera

Podeu conèixer més detalls sobre el Castell de Voltrera d'Abrera al programa de Ràdio Abrera "A Abrera sí que hi ha res" dedicat a aquest element patrimonial. Podeu escoltar-lo fent clic aquí.

 

Cada segon dimecres del mes Ràdio Abrera dedica "L'Entrevista del Dia", que s'emet a les 14.04 hores, a l’espai “A Abrera sí que hi ha res”. Podeu accedir a tots els programes fent clic aquí.

 

 

A Abrera, difonem el  nostre patrimoni!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies