Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIMECRES, 05/02/2025 | 08:46 h

Èxit rotund de participació en la I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!

3/10/2018

El carrer del Rebato i el Parc de Can Morral van acollir el divendres, dissabte i diumenge passat la I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera amb un gran èxit de participació. Prop dels 3.000 plats, que es van servir durant els tres dies de l’activitat, són testimoni que els nostres veïns i veïnes han gaudit de la tradició del Porró i l’esperit dels restaurants d'Abrera!

El divendres 28 de setembre, al carrer del Rebato, va tenir lloc la inauguració de la fira a càrrec de l'alcalde, Jesús Naharro, el regidor de Cultura, Francisco Sánchez, i els padrins abrerencs de l'esdeveniment, Joaquima Bou (cuinera dels 3 porrons) i Josep Sucarrats (Director de la revista Cuina).

 

Seguidament es va celebrar el concurs d’aixecar el porró, que va posar a prova els 12 participants, que van recuperar les gestes dels antics concursants.

 

Al mateix espai també es va dur a terme una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato, i es va gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, acompanyats dels Gegants d’Abrera i el seu nan “El Porronet”. El vestíbul del Centre Polivalent va acollir una mostra d'antics porrons i fotografies.

 

Espais Gastronòmics

Durant els dies 29 i 30 de setembre, el Parc de Can Morral va ser el centre de la Fira, amb espais gastronòmics dels restauradors del nostre municipi que van oferir plats com canelons, bacallà amb samfaina, botifarra amb mongetes, escudella barrejada, pa amb tomàquet torrat i embotits catalans, fricandó, arròs amb conill, mandonguilles amb sípia, crema catalana i gelat de préssec, tots elaborats amb producte de temporada i del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Els expositors del nostre municipi que van participar en la fira són la pastisseria Duch, Can Martinet, el Capritx Ibèric, el Bar de l'Estació i la Carnisseria Xarcuteria Ca l'Anna. L'esdeveniment també va comptar amb un mercat de pagès amb els productes locals de Sències Can Pous, Can Morral del Molí, Cal Garrigosa, Gotim d'Or i l'apicultor Miquel Fillet.

 

 

Xefs abrerencs

Can Morral va acollir diferents activitats, amb una menció especial a l’èxit dels ShowCooking dels xefs abrerencs Èric Díaz (guanyador del Concurs de Cuina Jove de Catalunya) i Itxaso Elosegui (xef del Picoroco de Madrid). També es van oferir tallers de cuina infantil, actuacions musicals i de cultura popular (amb la participació dels geganters de l'Associació Cultural i Folklòrica d’Abrera, Bram de Foc i tractoristes abrerencs que van realitzar una tractorada). Amb aquestes activitats, la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera va esdevenir un espai de trobada de veïns i veïnes!

 

Agraïments

Des de l’Ajuntament hem organitzat la I Fira Gastronòmica d’Abrera amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT).  L'alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que des del consistori "volem mostrar el nostre agraïment a les entitats que hi han col·laborat, i també l’aportació ciutadana de material gràfic i/o oral". Així, donem les gràcies a Bram de Foc, l'Associació Cultural i Folklòrica d’Abrera, als tractoristes del poble, als restauradors que han participat en la Fira, a la Brigada Municipal, a la Policia Local, i a tots els veïns i veïnes, que han fet que la fira hagi estat un èxit!

 

Recuperem la tradició dels porrons
Amb la fira gastronòmica hem recuperat la tradició del Porró en el nostre municipi i l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. 

Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes.

Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.
 
Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat.

 

El 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T