Impulsem un projecte de recuperació de l’olivera Becaruda
2/5/2018
Segons els xefs de cuina mediterrània que han posat en valor aquesta varietat, coneguda amb altres noms (“becarut, bequerrut, boqueruda, buturuda i boteruda”), l’oli de becaruda té un gust intens. És ideal per consumir-lo en cru, en amanides o amb pa.
En general, la becaruda fa una producció més petita que altres varietats d’olivera i, possiblement, per aquesta raó no ha estat prou valorada. No obstant això, es tracta d’una varietat antiga que està molt ben adaptada al cultiu de secà. Amb les oscil·lacions dels règims de pluges que s’estan observant darrerament al Catalunya, la becaruda podria esdevenir una de les varietats més ben adaptades als efectes del canvi climàtic.
El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera, Xavier Serret, comenta que per tal que aquesta varietat de conreu no es perdi al nostre terme municipal, "des de l'Ajuntament ja hem posat en marxa un viver a la finca municipal de Can Morral del Riu, a partir d’esqueixos d’arbres antics. D’altra banda, realitzarem també un inventari complert de les oliveres d’aquesta varietat que existeixen a Abrera.
A banda dels tècnics municipals, en aquest projecte participen els jardiners de la Brigada Municipal i treballadors del Pla d’Ocupació de Medi Ambient.