Arxivem la Covid-19, arxivem el moment a Abrera!
23/7/2020
Múltiples esdeveniments ens impacten aquests dies: el confinament, la malaltia, l’angoixa, la solidaritat, la cancel·lació i el control de la nostra vida social.,etc. Tota la documentació que reculli aquestes experiències ens ajudarà a formar una memòria social de la pandèmia del coronavirus viscuda al nostre municipi.
Els arxius públics, que tenen el principal objectiu de la preservació i custòdia de la memòria col·lectiva, han de recollir les evidències d’un moment com aquest per tal que en un futur puguem disposar d’una memòria social directament construïda pel poble i no només per la documentació administrativa i els mitjans de comunicació.
Quins materials recollim
Documents analògics i digitals, relats personals (diaris de confinament, dibuixos, reflexions escrites sobre la situació i vivències), fotografies i vídeos creats per vosaltres.
Totes aquelles creacions relacionades amb el confinament a casa, l’aspecte dels carrers, les activitats des del balcó, les situacions laborals dels serveis essencials i no essencials, les vivències en l’àmbit sanitari, les experiències solidàries, la fabricació i ús de material de protecció, etc.
Qui pot participar?
Qualsevol ciutadà i ciutadana d’Abrera que vulgui aportar la seva experiència personal.
Passos a seguir:
1. Contextualitza les teves fotos, gravacions i documents
- Pren-te el temps que necessitis, així podràs valorar quins documents són els més representatius.
- Els dispositius des d’on fas fotos i vídeos generen de forma automàtica informació sobre l’hora, el dia i el format en què s’han creat.
- Si volem comptar amb informació de qualitat i contrastable és necessiten altres dades de context.
- Vincula-hi les següents quatre dades bàsiques:
- Autor (nom de la persona física o jurídica)
- Ubicació (carrer, zona aproximada)
- Títol (acció que es recull, de la forma més breu possible)
- Quan ho tinguis ben descrit és l’hora d’adreçar-te a l’Arxiu.
- L’enviament del material suposarà la cessió a l’arxiu dels drets d’explotació, reproducció, préstec i consulta. El/la cedent també dona el seu consentiment per al tractament de les seves dades amb la finalitat de gestionar els documents. En qualsevol moment el/la cedent podrà revocar aquest consentiment. En cas d’utilitzar el material en publicacions, reproduccions, préstecs o consultes, només es citarà el nom del/de la cedent.
2. Com i a on t’has d’adreçar?
- Podràs aportar els teus documents a l’Arxiu Històric Municipal d’Abrera:
- Envia els teus fitxers adjunts a l’adreça arxiu@abrera.cat:
- A l’assumpte del correu: COVID19 + nom i cognoms
- En cas que pesin massa utilitza serveis gratuïts d’intercanvi de fitxers (Wetransfer)
- També pots esperar-te a que es restableixi el servei presencial i portar-los a l’Arxiu Històric Municipal d’Abrera (Pl. De la Constitució 1), amb cita prèvia. El nostre horari és de dilluns a divendres de 9 h a 14h i els dimecres per la tarda de 16.30 h a 19 h. L’arxivera t’atendrà i en deixarà constància:
- Porta les fotos o els vídeos en un pendrive o altre dispositiu que et serà retornat
- Porta el material analògic, de suport paper com dibuixos, relats manuscrits...
A la part inferior d'aquesta pàgina trobaràs l'enllaç de l'entrevista que des de Ràdio Abrera s'ha fet a la nostra arxivera municipal, l'Alba Cánovas, a la que explica tots els destalls d'aquesta iniciativa de l'Arxiu Històric Municipal d'Abrera.
Ajuda'ns a arxivar la Covid-19 a Abrera!
Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!
- Web abrera.cat
- Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
- Youtube Ajuntament d'Abrera
- Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
- Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.
També directament al teu mòbil o tauleta a les aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.