SERVEIS - PATRIMONI - RECUPEREM NOMS ANTICS DE CARRERS I COMERÇOS
Recuperem el noms històrics de les cases i comerços d’Abrera
Des del Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Abrera impulsem la protecció, l’estudi i la divulgació de la nostra memòria col·lectiva com a poble. Un dels aspectes a conservar per a les generacions futures és la memòria dels antics noms de les cases i comerços de la nostra vila. Els objectius que perseguim son principalment posar en valor el nucli antic, reforçar el sentiment d’identitat i pertinença a la vila i a la vegada crear un itinerari cultural i informatiu per seguir explicant la història tant a la ciutadania com als centres educatius.
El projecte consisteix en una primera fase de recopilació dels noms, una segona de fabricació d’unes rajoles especials fetes per un mestre artesà terrissaire, Ceràmiques Sedó d’Esparreguera, i la darrera fase consistent a la col·locació de les rajoles a les façanes. En aquest sentit des de l’Ajuntament s’assumeix el cost de fabricació de la rajola per cada casa i la seva instal·lació; i no volem deixar d’agrair a tots els veïns i veïnes la seva predisposició i col·laboració sempre que ha estat necessari.
Iniciem aquest projecte amb el carrer Major d’Abrera que va ser l’antic Camí Ral. Amb el temps va esdevenir l’eix del poblament del nucli antic d’Abrera. A l’inici del segle XVII ja es documenta el carrer que coneixem com a carrer Major i, de fet, fins al segle XIX se l’anomena simplement “el carrer”, ja que no n’hi havia d’altre al poble.
En començar la segona meitat del segle XX el carrer Major era el centre administratiu i comercial del poble. Hi havia les Escoles Velles, l’Ajuntament, la centraleta telefònica, correus i la immensa majoria dels comerços de la vila: la barberia, la carnisseria, la cansaladeria, dos fusters, una vaqueria, forns de pa i el cafè de la Sala Municipal, entre d’altres.
Des de les escoles fins a la Creu s’hi concentrava bona part de la vida abrerenca de la primera meitat del XX i és per això que hem volgut que la primera fase de recuperació dels noms antics de les cases tracti aquest carrer. Seguirem més endavant amb el carrer Nou, el de la Font, etc, fins a completar tot el nucli antic. I després també es treballarà a l’històric carrer del Rebato.
Llistat de noms de les primeres 29 rajoles col·locades al carrer Major:
- Escoles Velles, plaça de les Escoles Velles s/n
- Cal Manelet, núm 1
- Ajuntament vell, núm 3
- Cal Cintet (Barberia) núm 4
- Cal Peret de Fraga, núm 6
- Cal Civit (Ultramarins Serall), núm 7
- Cal Paleta, núm 8
- Ca l’Aregall, núm 9
- Cal Ricardet, núm 10
- Cal Jaume Ribas (Carnisser), núm 14
- Cal Quintí (Electrodomèstics), núm 15
- Cal Vicenç i la Coloma (Botiguers), núm 17
- Cal Segarra, núm 18
- Ca la Matilde (Modista), núm 19
- Cal Santmartí (Ultramarins), núm 20
- Ca l’Escobet (Taxista i transportista), núm 21
- Cafè de la Sala, núm 22
- Cal Peret Ramon, núm 25
- Cal Clàudio (Fusteria), núm 26
- Cal Pere Morral (Campaner i carter), núm 27
- Cal Feló, núm 29
- Cal Paloma (Peixateria), núm 31
- Cal Xafre, núm 35
- Telèfons, núm 39
- Cal Patata (Barber), núm 41
- Cal Fuster (El Sol), núm 43
- Cal Rafeló (Vaqueria), núm 45
- Cal Santeugini, núm 47
- Cal Barnet, núm 49
La presentació i explicació de les rajoles amb els antics noms de les cases i comerços del carrer Major va tenir lloc en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni de 2024 (JEP), el diumenge 13 d'octubre, amb una cercavila, amb sortida des de la plaça de la Creu i arribada a les Escoles Velles. L’activitat va comptar amb la participació dels Gegants i grallers d’Abrera i la Colla de Diables Bram de Foc d’Abrera, a qui agraïm la seva col·laboració.
- Trobareu tota la informació sobre presentació i explicació de les rajoles amb els antics noms de les cases i comerços del carrer Major fent clic aquí.