Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIVENDRES, 27/09/2024 | 08:31 h
  • Seguim treballant per estudiar, excavar i restaurar el conjunt històric i arqueològic de Sant Hilari d'Abrera
  • Jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera
  • Visita al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera

    + 2

  • Visita institucional al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera amb representants de la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona
  • Visita institucional al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera amb representants de la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona

Continuem treballant per estudiar, excavar i restaurar el conjunt històric i arqueològic de Sant Hilari d'Abrera

22/5/2024

Els darrers dies la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, representada per la regidora Arantxa Galofré i el tècnic Gerard Bidegain, ha dut a terme dues reunions de treball al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera per seguir amb les tasques d'estudi, excavació i restauració d'aquest important enclavament històric de la vila. 


El 24 d'abril passat, es va fer una primera visita amb el sr. Pere Rovira i Pons, coordinador de pintura mural i escultura en pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), així com altres membres del seu equip i la responsable de l'empresa de restauració Gamarra&García, la sra. Maria José García. Es tracta de la primera visita que el Centre de Restauració fa a Sant Hilari, per conèixer la naturalesa de les restes arqueològiques i les pintures murals de l'església, que tenen un alt interès històric i artístic.

Posteriorment, divendres 3 de maig van assistir a una nova reunió in situ la sra. Tània Àlvarez, Cap de la Secció de Protecció i Difusió del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic; l'arqueòleg territorial de la Generalitat de Catalunya, el sr. Xavier Esteve; el sr. Andreu Felip, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Barcelona; el sr. Miquel Barba, cap de la Secció de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i la sra. Anna Almacellas, tècnica d'aquesta Secció. Aquesta visita al jaciment arqueològic i al monument va servir per coordinar els treballs futurs en aquest bé patrimonial abrerenc, que forma part del Projecte de Recerca quadriennal de la Universitat de Barcelona ECLOC, juntament amb els jaciments d'Olèrdola (Alt Penedès) i Sidillà (Baix Empordà).

 

Arantxa Galofré, regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica

“Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Història, seguim treballant intensament en el jaciment arqueològic de Sant Hilari i ho fem acompanyats de les entitats supramunicipals i de tot l’equip científic de la Universitat de Barcelona. El nostre objectiu és seguir impulsant aquest projecte cultural, explicar el seu valor, la seva història i fer que tot aquest treball i aquesta recerca arribi a tothom. Actualment, també estem dissenyant l’arranjament del jaciment per tal de fer-ho més obert, fer un jaciment visitable, explicable i interpretable per a tota la ciutadania. Després de l’estiu farem una nova una campanya arqueològica, tindrem més dades interessants i les podrem explicar a les Jornades Europees de Patrimoni d’enguany”.

 

Un monument en plena recerca

Des del 2017 l’Ajuntament d’Abrera, a través de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, conjuntament amb l’SPAL de la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona seguim invertint esforços en l’estudi del passat d’aquest lloc i del seu potencial. L’SPAL de la Diputació de Barcelona va lliurar al nostre ajuntament l’Estudi Previ per als usos del conjunt monumental, que estem executant per fases.

Sant Hilari d’Abrera, situat sobre una de les terrasses del marge dret del riu Llobregat és de gran interès geològic, arqueològic, històric i ecològic. Les actuacions dutes a terme al jaciment, es van iniciar a 2017, sota l’impuls de l’Ajuntament d’Abrera, i està inclòs, ara, en el marc dels projectes quadriennals de recerca de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat [ECLOC/Ecclesiæ, cœmeteria et loci (sæc. VIII-XI). Sidilianum, Sancti Hilarii de Breda, Olerdola, 2022-2025], coordinat científicament per la doctora Gisela Ripoll i el doctor Francesc Tuset, investigadors reconeguts a nivell internacional.

Els anys 2018, 2019, 2020 i 2021 es van anar duent a terme campanyes d’excavació i de consolidació per sectors, tant a l’interior com a l’exterior de l’església de Sant Hilari, així com treballs de restauració a la zona de la volta de l’absis, moment en què es van descobrir les pintures existents. Des del 2022 s’està executant un contracte plurianual de licitació amb l’empresa Catarqueòlegs.cat, sota la direcció arqueològica d’Inma Mesas, amb la participació de l’empresa de restauració de patrimoni Gamarra&García, liderada per Agustín Gamarra i Maria José García.

Les recents investigacions confirmen que l’església de Sant Hilari d’Abrera s’aixeca sobre un edifici termal d’època romana. El moment de construcció de l'edifici ha de remuntar a l’antiguitat tardana. L’església és un edifici de petites dimensions (11,50 m de longitud x 6,65 m d’ample), d’una sola nau rectangular coberta amb volta de canó. Destaca la decoració pictòrica interior dels murs i volta de l’absis. A l’entorn dels edificis termals i de l’església, un seguit d’espais configuren una aglomeració medieval que perviurà, al menys, fins entrat el segle XIV.

Visita institucional al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera amb representants de la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona

Al costat de l’antiga església s’hi alça un mas, ampliat i modificat amb el pas dels segles, que també porta el nom de Sant Hilari i ha mantingut una activitat ramadera fins l’actualitat. La finca de Sant Hilari és de propietat municipal i s’estén fins a la llera del riu Llobregat. Aquest paratge té un gran interès natural, geològic i arqueològic i forma part de la Xarxa Natura 2000, del Parc Rural del Montserrat i de la Zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció d’Aus).

Nova campanya d'excavacions i de restauració

Es preveu que la pròxima visita pública i els treballs d'intervenció històrica es reprenguin amb una nova campanya d'excavacions i de restauració la pròxima tardor, liderades per la directora de les excavacions, Inma Mesas, i els coordinadors científics de la Universitat de Barcelona, els doctors Francesc Tuset i Gisela Ripoll.

La nova campanya es desenvoluparà entorn de l’edifici de l’església i també una important tasca de restauració i consolidació del conjunt pictòric de la capella, de gran interès artístic i històric, a càrrec de l’empresa Gamarra&García amb l’ajut de la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Les recents troballes arqueològiques ens demostren que Sant Hilari d’Abrera es presenta com un dels jaciments més interessants del nostre país.

 

Aquest indret va ser declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el novembre de 2020 per unanimitat pel Ple Municipal d’Abrera, conscients de l’enorme valor històric, natural i arqueològic de la zona, i la necessitat de protegir-lo legalment. D’aquesta manera es garanteix la seva integritat i que pugui arribar a les futures generacions. Certament, les recents troballes arqueològiques ens demostren que Sant Hilari d’Abrera es presenta com un dels jaciments més interessants del nostre país.

 

Visita institucional al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera amb representants de la Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i X @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDÓ NOTÍCIES 2023

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T