Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 22/12/2024 | 13:47 h

Celebrem les Jornades Europees de Patrimoni amb els aforaments complets i un gran interès per part de la ciutadania

14/10/2020

Aquest cap de setmana passat hem descobert la història del Temple de Sant Pere i del carrer Major del nucli urbà del nostre municipi en les Jornades Europees de Patrimoni. Amb l'aforament complet, les activitats s'han desenvolupat amb totes les mesures de seguretat per la prevenció de la Covid-19. Moltes gràcies a totes i tots per la gran acollida!

Les inscripcions telemàtiques a les activitats de les Jornades Europees de Patrimoni van quedar tancades uns dies abans de la celebració de les activitats en completar-se l'aforament previst: 40 persones a la xerrada dedicada a l'Església de Sant Pere i 30 a la conferència sobre el carrer Major. 

 

Bona acollida de la ciutadania

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha destacat que “un any més hem volgut celebrar a Abrera, les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i de la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des de l’any 1991. Aquest any, és el primer cop que fem més d’una activitat i estem molt contents de la bona acollida que ha tingut i sobretot de l'interès mostrat per la nostra ciutadania. La intenció d’aquestes xerrades ha estat apropar el patrimoni monumental del nucli antic d'Abrera als nostres veïns i veïnes. Volem seguir participant d’aquestes jornades així com organitzar altres activitats amb la voluntat de posar en valor i difondre el patrimoni cultural, històric i arqueològic d’Abrera.

Les tres xerrades englobaven bona part dels períodes històrics del nostre municipi, tractant la història del temple de Sant Pere, una de les joies romàniques del nostre país, dels principals carrers i camins antics d'Abrera i, en concret, de l'evolució històrica del carrer Major i del carrer de la Font. Els conferenciants eren experts historiadors que vam saber divulgar de manera didàctica el passat de la vila.”

 

Descobrim el Temple de Sant Pere d'Abrera
El divendres, 9 d’octubre a la tarda, a la plaça de Sant Pere (davant de la façana de l’església) va tenir lloc la xerrada de la doctora Maria Soler Sala, 
abrerenca i professora d'Història i Arqueologia Medieval a la Universitat de Barcelona i Vicerectora de la UB. Soler, que també va ser alcaldessa d'Abrera, va oferir una interessant conferència i visita al temple de Sant Pere d’Abrera. L’església, una bella mostra del primer estil romànic català, ja és documentada l’any 1110. L'activitat va comptar amb l'assistència del nostre alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré. 

 

Coneixem la història del carrer Major 
I el diumenge, 11 d’octubre al matí, davant l'Hotel d'Entitats (pl. de les Escoles Velles)  el doctor Miquel Vives Tort de la Universitat de Barcelona va exposar en una conferència la història i configuració del carrer Major d’Abrera, des dels seus orígens remots com a antic camí fins al traçat i configuració actual, hereva dels edificis i equipaments de la primera meitat del segle XX. La xerrada va comptar amb la col·laboració de l'arquitecte municipal Antoni Muñoz i l'assistència de la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Història, Arantxa Galofré. 

 

Visitarem les trinxeres de la guerra civil del bosc de Sant Miquel d'Abrera

Aforament limitat. INSCRIPCIONS TANCADES.


A causa de la previsió de pluja per aquest dissabte, 10 d'octubre, des de l'Ajuntament vam ajornar la visita al jaciment de les Trinxeres de la Guerra Civil Espanyola d’Abrera. Pròximament anunciarem la nova data de realització de l'activitat. 

Punt de trobada: bosc de Sant Miquel, accés pel camí forestal Coordenades: 41º31’49.7”N 1º55’04.1”E (Barri de Sant Miquel d’Abrera). L’arqueòleg Òscar Augé oferirà una visita comentada al jaciment. L’acte comptarà amb la participació del grup DidPatri de recreació històrica, vinculat a la Universitat de Barcelona (UB), que ajudarà als assistents a capbussar-se d’una manera ben atractiva a la història que va succeir en aquest lloc ara fa 81 anys, el 25 de gener de 1939. Les trinxeres d’Abrera les van construir les tropes republicanes, en l’operació de retirada davant dels franquistes. També es farà un petit parlament institucional amb el nostre alcalde, Jesús Naharro, representants dels municipis veïns i la Diputació de Barcelona i el Memorial Democràtic (Generalitat de Catalunya). 
 

Guia d'accés als actes
A continuació trobareu les indicacions i les mesures higiènic-sanitàries a seguir per la prevenció de la Covid-19:

Accessos d'entrada i sortida:
1. Es podrà accedir al recinte des de vint minuts abans de l’hora d’inici de l’acte.
2. Només serà permesa l'entrada a les persones prèviament inscrites.

3. Les entrades es faran per les portes indicades pel personal de l’Ajuntament.
4. S’ha de respectar la distància de seguretat durant l’accés i evitar concentracions de més de 6 persones.
5. A les portes d'accés es validaran les inscripcions verificant la persona de contacte, la qual podrà accedir amb el nombre d'entrades inscrites (màxim 3).
6. Un cop validada la inscripció, el personal de l'Ajuntament d'Abrera us guiarà fins a la zona assignada.
7. Durant l’acte és obligatòria l’ús de la mascareta.
8. Un cop assignat el lloc, les persones assistents no es podran moure ni aixecar-se fins que el personal de l'Ajuntament ho autoritzi. En cas d'emergència, contactar amb el personal de l'Ajuntament.
9. La sortida del recinte serà esglaonada, cal que romangueu assentats fins que el personal de l’Ajuntament us ho indiqui.

 

Mesures higienic-sanitàries:
1. És obligatori l'ús de mascareta.
2. A les entrades del recinte s'haurà d'utilitzar el gel hidroalcohòlic del qual disposarà l'Ajuntament d'Abrera.
3. No està permès desplaçar ni moure cadires.

4. No està permès fer ús del lavabos del recinte.

5. No està permès fer ús de les fonts d'aigua.
6. No està permès fumar dintre ni en les immediacions del recinte.

7. No està permès menjar.
8. Evitar concentracions abans i després a les entrades del recinte. Resta prohibit la concentració de més de 6 persones.

El no compliment d'aquestes mesures, podrà implicar l'exclusió a l'acte.

 

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Impulsat per la Generalitat de Catalunya, l’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. Les jornades són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. Trobareu més informació fent clic aquí.

 

A Abrera gaudim del nostre patrimoni! 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


INFORMA'T