Escut Ajuntament d'Abrera
Escut Ajuntament d'Abrera
DIUMENGE, 02/02/2025 | 08:54 h
  • 800X600 EXPO GEAS - DIA DE LA NENA
  • CARTELL EXPO GEAS - DIA DE LA NENA
  • Commemorem el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, amb l’exposició GEAS Dones que estudien la Terra i una proposta de joc interactiu sobre aquesta

Commemorem el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, amb l’exposició GEAS Dones que estudien la Terra i una proposta de joc interactiu sobre aquesta

30/1/2025

Amb motiu de l'11 de febrer, dia en que es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, des del servei d’Igualtat del nostre Ajuntament contribuïm un cop més a la promoció de la participació plena i equitativa de dones i nenes en l’àmbit de la ciència amb l’ l’exposició GEAS Dones que estudien la Terra i una proposta de joc interactiu per aprendre més sobre les seves referents.

Aquesta exposició es trobarà de forma itinerant a Abrera del dilluns 3 al divendres 14 de febrer al Vestíbul del Centre Polivalent (pl. Rebato, 1) i del dilluns 17 al divendres 28 de febrer al Vestíbul de la Biblioteca Josep Roca i Bros (c. de Federico García Lorca, 17).


La mostra es podrà visitar en l’horari habitual del Centre Polivalent i de la Biblioteca Josep Roca i Bros i comptarà amb un codi QR des del que poder realitzar el joc interactiu per a resoldre el cas que permetrà a les persones participants obtenir un petit obsequi que podran recollir al Casal de Joves durant els dies d’exposició al Centre Polivalent i al taulell de préstec de la Biblioteca en el període en que l’exposició es trobi en el seu vestíbul (fins exhaurir existències).

Giulia Mirto, Regidora d’igualtat, Feminisme i LGTBI

“Un any més commemorem el Dia de la Nena i la Dona en la Ciència per posar en valor la visibilitat del talent femení en aquest sector en que històricament les dones han estat invisibilitzades i per tant, en l’imaginari col·lectiu s’ha promocionat com a masculinitzat. Són moltes les inventores, científiques, físiques, matemàtiques, doctores, investigadores i un llarg etcètera que ha contribuït amb la seva investigació i el seu talent a l’impuls i concreció d’avanços històrics per a la nostra societat en tots els àmbits de la ciència. Segurament ens sona Marie Curie, però és important també destacar científiques com Ada Lovelace, Lise Meitner, Rosalind Franklin o Margarita Salas, entre d’altres arreu del Món.  Des de l’Ajuntament d’Abrera seguirem impulsant aquestes accions de visibilitat i de correcció de les bretxes de gènere per una Abrera més igualitària, i sobretot, perquè els infants d’avui i del demà no tinguin barreres en els seus somnis i interessos per manca de referents.”

 

Arantxa Galofré, Regidora d’Infància i Joventut

“De nou, commemorem el Dia de la Nena i la Dona en la Ciència, volem posar de manifest el paper fonamental de la dona en l’avanç de la ciència en la societat i, a la vegada, apostem per a les futures generacions de nenes i joves per tal que persegueixin els seus somnis i trenquin barreres. Aquest any, tindrem una exposició, on els infants i joves, podran descobrir diferents disciplines de les ciències de la mà de dotze dones valuoses que de ben segur els hi agradarà i motivarà, a més, podran gaudir d’un joc interactiu i compartir-ho amb els seus familiars i amistats.”

 

 

Exposició GEAS, Dones que estudien la Terra

L'exposició GEAS Dones que estudien la Terra és una exposició cedida per part de l’ Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, basada en el llibre de Rosa María Mateos i Ana Ruiz Constán amb les il·lustracions de Nívola Uyá, que porta per títol el mateix nom.

GEAS Dones que estudien la Terra ens convida a recórrer les diferents disciplines de les ciències de la Terra de la mà de dotze dones valuoses i valentes. Les seves vivències i els seus desafiaments vitals són un bell i il·lustrador testimoniatge de l’evolució del paper de la dona en la ciència.

 

L’exposició és un reconeixement al treball de les dones en el camp de les ciències de la Terra, que vol contribuir de manera activa a la visualització del seu treball, a trencar estereotips de gènere en la ciència entre els nens i les nenes, i a promoure la curiositat científica de les nenes.

 

Amb GEAS. es dona veu a dotze geòlogues d'èpoques, contextos històrics i nacionalitats diferents, però amb un denominador comú: les seves contribucions al coneixement científic van ser transcendentals en una època i en una societat que no només no les va reconèixer sinó que, sovint, va posar traves al seu treball.

Al 2021, “GEAS Dones que estudien la Terra” va rebre l’Esment d'Honor de Treballs de Divulgació Científica en el concurs Ciència en Acció, patrocinat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

GEAS Dones que estudien la Terra, gràcies al projecte ENGIE, ha estat traduït a 12 llengües europees: anglès, búlgar, croata, txec, grec, italià, turc, gallec, basc, serbi i ucraïnès. Des de febrer de 2023, es troba també disponible la seva traducció al català.

La mostra s’adreça a tota la ciutadania i busca fomentar l'interès de les nenes en les matèries STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i proporcionar igualtat d'oportunitats per accedir i beneficiar-se de l'educació STEM de qualitat.

 

CARTELL EXPO GEAS - DIA DE LA NENA.jpg

 

L'accés i la participació plenes i en condicions d'igualtat en la ciència, la tecnologia i la innovació per a les dones i les nenes de totes les edats, són imprescindibles per a aconseguir la igualtat entre els gèneres i l'apoderament femení.

L'Assemblea General de Nacions Unides (ONU) va aprovar, el 20 de desembre de 2013, la resolució relativa a la ciència, la tecnologia i la innovació per al desenvolupament, en la qual va reconèixer que l'accés i la participació plens i en condicions d'igualtat en la ciència, la tecnologia i la innovació per a les dones i les nenes de totes les edats eren imprescindibles per a aconseguir la igualtat entre els gèneres i l'apoderament femení.

Així doncs, l’11 de febrer és un recordatori que les dones i les nenes exerceixen un paper fonamental en la comunitat STEAM i que la seva participació ha d'enfortir-se, ja que continuen trobant obstacles en l’accés i participació en la ciència.

Dades significatives

  • Des de petites, les dones s’autodescarten pel que fa a ser matemàtiques, físiques o enginyeres, una limitació que s’accentuarà amb l’edat per temes de conciliació.
  • Les nenes es consideren a si mateixes menys brillants que els nens a partir dels 6 anys.
  • El 28% d’investigadors/es del món i el 35% de l’alumnat de carreres STEAM són dones.
  • La proporció de doctores en àmbits STEAM a la Unió Europea és del 37,1%.
  • A Catalunya, el 20% del personal catedràtic i el 21% dels càrrecs directius de centres CERCA són dones.
  • En estudis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), a Catalunya el percentatge de dones graduades és d’un 21%.
     

Propostes i recursos d'interès a la Biblioteca Josep Roca i Bros amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Amb motiu de la commemoració, l'11 de febrer, del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, la Biblioteca Josep Roca i Bros també comptarà amb un aparador cultural amb diverses propostes d’interès. 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  •  Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i X @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDÓ NOTÍCIES 2023

 


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies