Assistim a l'acte d'homenatge a les persones del Baix Llobregat deportades als camps de concentració nazis
31/5/2024
El nostre alcalde, Jesús Naharro, com a diputat de Memòria Democràtica, i la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha assistit recentment a l’acte d’homenatge als 102 deportats del Baix Llobregat als camps de concentració nazis, que ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal, a Sant Feliu de Llobregat. Amb aquest acte es commemora el Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts als Camps de concentració i víctimes del nazisme (5 de maig).
L'esdeveniment va tenir com a protagonistes a prop d’un centenar de joves de l’INS Martí Dot i del col·legi Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat, que van mostrar una alta empatia, respecte i solidaritat per la memòria democràtica.
L’alumnat de l’INS Martí Dot i de l’Escola Mare de Déu de la Mercè, van fer la lectura i escenificació dels noms de les 102 persones deportades, incorporant un missatge en cada una d’elles, i van llegir el manifest en memòria de les víctimes de l’holocaust de la nostra comarca.
Vetllem per la preservació i divulgació de la memòria històrica i democràtica
Des de l’Ajuntament d’Abrera, mitjançant el servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, vetllem per la preservació i divulgació de la memòria històrica i democràtica del municipi. La història dels deportats als camps de concentració i extermini nazi és un dels episodis més foscos de la nostra història recent i mereix ser recordada i divulgada a la ciutadania, especialment a les noves generacions, per evitar que mai més i enlloc del món es repeteixin aquests crims contra la humanitat, tal com ha explicat la regidora Arantxa Galofré:
Arantxa Galofré, regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica
“Cada any assistim a l’acte d’homenatge als deportats del Baix Llobregat als camps de concentració nazis. Aquí a Abrera, tenim un cas documentat, l'Àngel Visa Orús, abrerenc que va ser deportat al camp nazi de Mauthausen. Per a nosaltres és molt important assistir-hi per explicar que, aquest record i reconeixement, ens ha de servir per treballar el present i el futur per tal d’evitat les guerres. Així doncs, tenim un compromís ferm en matèria de drets i de memòria i des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica preservarem i farem difusió de la memòria històrica i democràtica del municipi, així com en aquest cas, de la resta de la comarca".
Àngel Visa Orús (Cal Benet, Abrera, 12 de febrer de 1915 – Bergerac, França, 10 de novembre de 1973) va ser deportat al camp nazi de Mauthausen el 3 d’abril de 1941 i va ser alliberat el 6 de maig de 1945. Les seves dades figuren al llistat de deportats catalans i espanyols als camps nazis (Memorial Democràtic. Banc de la Memòria Democràtica).
En el Ple Municipal del 27 de maig de 2021, es va aprovar la proposta de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de sol·licitar al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya la col·locació de l'Stolpersteine (llamborda d'homenatge) per a Àngel Visa Orús al lloc on va viure, el número 6 del carrer Major.
Per finalitzar, i malgrat la pluja, els i les assistents es van desplaçar a fer l’ofrena floral a l’olivera plantada al Parc de Torreblanca en record a les víctimes per construir un futur millor, més just i humà per a les pròximes generacions.
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!
- Web abrera.cat
- Instagram @abrerainfo i X @abrerainforma
- Youtube Ajuntament d'Abrera
- Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
- Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.